Haftaiçi/Haftasonu 10:00 - 22:00

Süt dişleri neden önemlidir?


Çocuklarda tüm süt dişlerinin değişmesi 13-14 yaşa kadar sürebilir. Süt dişleri çiğnemeye yarar. Uzman bir diş hekimi tarafından muayene edilen çocukların süt dişlerinin altında daimi dişlerin tomurcukları olduğu görülür. Bu daimi dişlerin tomurcukları zaman içerisinde gelişir ve üstteki diş düşer, yerine daimi diş gelir.

Süt dişleri nasıl tedavi edilir?


Süt dişleri aynı sürekli dişlerde olduğu gibi çürüğün derinliği ve boyutuna göre tedavi edilir. Süt dişlerine yapılacak herhangi bir tedavi sürekli dişlere zarar vermezken yapılan tedavilerin amacı süt dişlerini sağlıklı bir şekilde düşme yaşına kadar ağız içerisinde tutmaktır. Çok derin olmayan çürüklerde dişe uygun dolgu materyali ile restore edilir. Çürüğün daha derinleşmiş ve dişin sinirlerine ulaşmış süt dişlerinde ise süt dişlerinin sinirlerinin bir kısmı veya tamamı alınarak kanal tedavi uygulanır. Daha derin çürükmüş diş ve enfeksiyon yaratmış süt dişlerinin ise çekilmesi gerekebilir. Böyle durumlarda süt dişinin çekimi sonucu oluşan boşluğun korunması ve düzgün bir diş diziliminin sağlanması için hastaya yer tutucular kullandırılır.

Süt dişi travmaları


Erken dönemde kaybedilen süt dişleri çocukların beslenmesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle de çocukların büyüme ve gelişimi etkilenir. Süt dişleri alttan gelecek sürekli dişler için bir rehber ve yer tutucu görevi görür. Erken dönemde süt dişlerinin kaybedilmesi dişlerde çapraşıklıklara, dişler arası uyumların bozulmasına ve ortodontik problemlere neden olabilir. Konuşmanın öğrenilmeye başladığı yaşlarda süt dişlerinin ağızda tam olması oldukça önemlidir. Özellikle ön süt dişlerinin erken kayıplarında bazı sesler doğru telaffuz edilemeyebilir. Bu durum ileride devam eden konuşma bozukluklarına yol açabilir. Aynı zamanda süt dişlerinin erken kaybedilmesi çocuklarda birtakım psikolojik problemlere de yol açabilir. Ön bölge süt dişlerinin erken kaybedilmesi çocukların dişlerinden utanması, arkadaşlarının yanında gülümsemek istememesi gibi davranış problemlerine yol açmakta ve bu durumda çocukların özgüven gelişimini kötü yönde etkilemiş olur.

Yer tutucuların çocuklar için sağladığı yarar nedir?


İlerleyen yaşlarda; süt dişlerinin yerini alacak daimi dişler için süt dişlerin rehberliği çok önemlidir. Süt dişleri, çıkacak bu daimi dişler için yer tutucu niteliktedir. Bu nedenle süt dişlerinin, daimi dişler çıkana kadar ağızda tutulumunun sağlanması gerekir.
Çürümeye ya da genetik faktörlere bağlı olarak süt dişlerinde kayıplar görülebilir. Bu gibi durumlarda; sonrasında gelecek daimi dişlerin yerine tutunabilmesinde yer tutucuların rolü oldukça büyüktür. Süt dişlerindeki erken kayıp ile yer tutucuların kullanılmaya başlanması ve daimi dişler gelene kadar ağızda kalması konusunda gereken özen ve dikkat gösterilmelidir. Böylelikle; ağız içerisindeki bu boşlukların kapanması engellenerek, daimi dişlerin sağlıklı bir şekilde gelmesi beklenir.
Kısacası; yer tutucu ismi verilen plastik ya da metal apareylerin kullanımı, ileride oluşabilecek bozuklukların önüne geçilmesini sağlar.

Yer tutucular kaça ayrılır?


Hareketli yer tutucular

Hareketli yer tutucu; çocuğunuzdan alınan özel ölçü laboratuvar ortamına taşındıktan sonra; akrilik kaynaklı bir malzemenin kullanmasıyla hazırlanır. Yapımı esnasında; çocuğunuzun sağlığına herhangi bir zarar verecek madde kullanılmamaktadır. Bu tip yer tutucunun; gün boyu kullanılması, yemek yerken çıkarılması ve gece uykusu esnasında da kullanılmaya devam edilmesi gerekmektedir.
Konuşma sorunları, yemek yerken güçlük, tükürük miktarında artış ve mide bulantısı gibi durumlar meydana gelebilir; fakat bunların hepsi geçicidir. Yüksek ses ile kitap ya da dergi okumak, şarkı söylemek gibi aktiviteler yer tutucuya alışılmasını kolaylaştıracaktır.

Sabit yer tutucular

Sabit yer tutucular, çocuğunuzun ağzından alınan özel ölçülere göre hazırlanır. Bu yer tutucu tipi; tek ya da çift taraflı diş kayıplarında, diş hekiminizin ilgili bölgeye sabitlenmesi ile kullanılır. Takılan bu yer tutucular; yalnızca diş hekiminiz tarafından çıkartılabilir. Eğer; çocuğunuzun yaşı küçük ise sabit yer tutucunun kullanılması önerilmektedir.

Yer tutucu kullanırken nelere dikkat edilmelidir?


1.Şekerli sakız gibi yapışkanlı gıdalar tüketilmemelidir.
2.Eğer yer tutucu; hareketli ise yemek yeme haricinde daima kullanılmalı ve diş hekiminin önerdiği şekilde temizliği yapılarak ağza takılmalıdır.
3.Hareketli yer tutucunun kullanılmadığı durumlarda; kutusunda saklamalı ve kullanmak için ağıza takılacağı esnada çok baskı uygulanmamalıdır.
4.Ayda bir kez düzenli olarak diş hekimi kontrolü yaptırılmalıdır.

Ankara web tasarım bursa nilüfer diş polikliniği ankara kızılay dershane ankara ambar ankara protez saç gebze ambar batıkent diş kliniği maurers ankara oto döşeme
0312 284 0 555