Haftaiçi/Haftasonu 10:00 - 22:00

Protez Tedavileri Nedir?


Ağızda eksik olan; çeşitli nedenlere bağlı olarak çekilmiş veya hiç oluşmamış dişleri yerine koymak amacıyla yapılan tedavilerdir.

Diş eksikliğine bağlı olarak çiğneme fonksiyonlarında azalma, konuşma problemleri ve ciddi estetik problemler görülebilir. Azalan dudak ve yanak desteği ile yüz estetiği de kötü etkilenir. Bu sorunları ortadan kaldırmak için çeşitli diş tedavileri yapılmaktadır. Protez dendiği zaman farklı çağrışımlar yapsa da implant üstü yapılan kaplamalardan tam damak protezlerine kadar geniş bir alanı kapsar.

Protez tipleri Sabit, Tam Hareketli ve Yarı Hareketli olarak 3’e ayrılabilir.

1-Sabit Protezler


Kron ve köprü uygulamalarıdır. Hekim tarafından özel yapıştırıcılar veya vidalı sistemler ile sabitlenir. Hasta tarafından çıkarılamaz. Kullanan için konforu yüksek bir tedavi şeklidir. Uyumlu ve bakımına dikkat edilen sabit protezler uzun yıllarca ağızda kalabilir. İmplant üstü sabit diş, metal destekli porselen kaplama, zirkonyum, porselen lamine (Yaprak porselen), empress, vidalı sabit diş tedavileri bu alana girer.

Kron Diş Nedir?


Doğal diş dokularının büyük oranda kaybedildiği ve o şekilde ağızda idame edilmesinin zor olduğu durumlarda, farklı estetik ve fonksiyonel problemlere çözüm olarak uygulanan tedavi şeklidir. Yapılacak aşındırma miktarı; kullanılacak malzemenin türüne göre değişir. Hazırlanan kronlar prova aşamalarından sonra dişler üzerine sabitlenir. Zirkonyum kaplamalar, metal destekli porselen, tam porselen kronlar bu alana girer.

Köprü Nedir?


Diş eksikliği probleminin; eksik olan alanın ön ve arkasında bulunan dişlerden destek alınarak tamamlanmasıdır. Kullanılacak köprü malzemesine göre arka ve ön dişten yapılacak olan kesim miktarı değişebilir. Tam sağlıklı ve dolgusuz komşu dişler varlığında; eksik olan bölgeye implant tedavisi idealdir. Hekiminiz tarafından ağız içi muayene ve röntgen analizi ile en doğru teşhis ve tedavi planlanacaktır.

2-Tam Hareketli Protezler


Hasta tarafından istenildiğinde çıkarılan protezlerdir. Büyük oranda desteğini yumuşak dokudan alırlar. Tam dişsiz damak protezler ve eski tip kancalı protezler bu alana girer. Diğer protez seçeneklerine göre konforu düşük ve alışma süresi uzundur. Damak yapısı yeterli kalınlık ve şekilde olmalı, uygun kret şekli olanlarda iyi bir tutuculuk sağlanır. Hassas tutuculu protezlerin avantajları düşünüldüğünde; her geçen gün tam hareketli protez uygulamaları daha da azalmaktadır.

3-Yarı Hareketli Protezler


Hassas tutulu, ankerli, barlı, locater destekli gibi farklı tipleri olan implant veya dişten destek alan protezlerdir. Destek alınacak yapıya göre özel tipleri vardır. Yapılacak protez; varsa ağızda dişler, implantlar veya yapılması planlanan implantlar üzerine kurulacak sisteme göre fark eder. Hastanın kendi istediğinde çıkarabileceği fakat onun dışında ağız içinde oynamayan, konforlu, temizlenmesi kolay protezlerdir. İmplant üstü özel protezler yazısında tiplerini ve uygulama alanlarından bahsettik.

Kaç İmplant Üzerine Sabit Diş Yapılır?


Tam dişsiz hastalarda ideal planlama üst 8 adet, alt 6 adet implant olsa da ağız yapısı, kemik kalınlığı gibi faktörlere göre sayı değişmektedir. Örneğin All-on-four tekniği 4 implant üzerine sabit protezler sunmaktadır. Gerekirse kemik yapısı uygun olmayan hastalarda ileri cerrahi teknikler ile tedaviler yapılabilir ya da yine kendi kendine çıkmayan konforlu çözümler olan yarı hareketli implant üstü protezler ile de başarılı sonuçlar alınabilir.

3 adet dişiniz eksikse 2 adet implant üzerine köprü yapılarak da problem çözülebilir.

Kron ve Köprü Yapım Aşamaları Nelerdir?


  • Bu tedavinin yapılabilmesi için öncelikle diş eti sağlığınız iyi olmalıdır. Çünkü yapılacak protezler bu diş etleriniz sağlıklı baz alınarak uygulanacaktır.
  • İşlem alanı lokal anestezi ile sadece bölgesel uyuşturulur. Bu uyuşukluk bizim işlemlerimizi rahatlıkla yapmamız ve ağrısız diş tedavisi için şarttır.
  • Kullanılması planlanan malzemeye göre uygun teknik ile preparasyon yapılır, dişler hazırlanır.
  • Uygun ölçü tekniği kullanılarak diş kalıpları oluşturulur.
  • Hazırlanan geçici kaplamalar dişler üzerine yapıştırılır.
  • Laboratuvar tarafından hazırlanan alt yapılar, bitim şekilleri prova yapılır. Burada çevre dişler ile uyum, renk, diş eti ile uyum, hastanın estetik beklentileri değerlendirilir. İstenen değişiklikler sağlıklı bir şekilde uygulanır.
  • Son hale getirilen protez glase aşamasından sonra özel yapıştırıcılar kullanarak hekim tarafından dişe yerleştirilir.
  • Gerek görülürse 4-7 gün sonra kontrol için hasta tekrar çağırılır. Daha önce hiç protez yaptırmamış kişiler için yaklaşık 10 gün bir garipseme olacaktır.
  • Tedavi tipine göre bu aşamalar içinde hekiminiz tarafından bazı değişiklikler yapılabilir.

 

İmplant Üstüne Kaplama Nasıl Yapılır?


Planlandığımız iyileşme süreci tamamlandıktan, implant kemik bağlantısı sağlamlaştıktan sonra; diş eti iyileşme başlığı yerleştirilir.

İyileşme başlığı ile diş eti altında bekleyen implantlar açığa çıkmış olur. Diş etinin çok az miktarda uyuşturulması yeterlidir.

Takip eden 4. günden itibaren ölçü alınabilir. Özel implant üstü ölçü parçaları kullanılır. Artık anesteziye gerek yoktur.

Doğal dişe kaplama yapma aşamalarına benzerdir.

Alt yapı ve diğer provalar yapılır. Diş estetiği değerlendirilir.

Seçilen sisteme göre vidalanarak veya yapıştırılarak ağız içine yerleştirilir.

 

Köprü mü Yaptırayım İmplant mı?


İki tedavi seçeneğinin de avantajları ve dezavantajı vardır. Her hasta ayrı bir vakadır ve detaylı analizler yapılmadan, röntgenler değerlendirilmeden planlama yapılamaz.

Her diş eksikliğine implant yapılmalı gibi düşünceler yanlıştır. Gereken tedavi öncelikli olmalıdır. Eğer implantın açısı ve konumu uygun olmayacaksa, sağlıklı bir üst yapıya izin vermeyecekse; ileri cerrahi teknikler değerlendirilmeli ya da implant seçeneğinden vazgeçilmelidir. Köprü tedavisi kuvvet dengesine dayanır, eğer destek olacak dişlerin sağlığı iyi değilse, eksik diş sayısı fazla dayanak sayısı az ise köprü tercih etmemek gerekir.

İmplant Üstü Hassas Tutuculu Protez Nasıl Yapılır?


  • Toplamda 4-5 seansta bitim sağlanır. Uygulayan hekimin tekniğine göre aşamalarda değişiklikler olabilir.
  • Ağız içi yumuşak dokulardaki detaylar çok değerlidir. Hassas bir ölçü aşaması gerektirir.
  • Alınacak ilk ölçüye göre, kişiye özel ölçü kaşığı hazırlanır ve kullanılır.
  • İlk provada altyapı uyumu değerlendirilir. Dental mumlar ile hastanın kapanış ilişkisi, dikey boyutu, istenen diş boyutları belirlenir.
  • İkinci provada mum şablon üzerinde dişler gelir ve önceki aşamalar tekrar kontrol edilir. Diş estetiği ve gülüş estetiği değerlendirilir. Oluşabilen eksiklikler ve hatalar detaylı olarak görülür ve düzeltilebilir.
  • İmplant üstüne bu aşamada Locater, Ball gibi özel parçalar yerleştirilir ve bunların protez ile bağlanması sağlanır.
  • Birkaç gün sonra kontrol yapılır. Diş eti kenarlarında ve yumuşak dokuda vuruk dediğimiz travma alanları olabilir. Başlangıçta sık daha sonra seyrek kontroller ile bunlar temizlenir ve tedavi tamamlanır. Genellikle ilk kontrol 1 gün, ikincisi 1 hafta, sonra 2 hafta şeklindedir.
  • Eğer barlı bir protez yapılıyorsa tedavi süresi bir seans daha uzayabilir. Bunların farklarını implant üstü özel protezler başlığı altında yazımda bulabilirsiniz.

 

Protez Diş Kullanmak Nasıl Bir His?


Diş üzerinde yapılan değişiklikler ufak olsa bile ağız içinde farklı bir his olarak tarif edilen yadırgamalar olur. Daha önce bir dişsizlik durumu da varsa dişler takıldığında ciddi bir yabancılama olacaktır. Birinci hafta sonunda daha da alışır ve bir süre sonunda belirtiler kaybolur.

Tam protezlerde de dil ve yanakların dengeleme kuvvetini sağlaması biraz vakit alabilir. Dil total veya bölgesel dişsizliğe göre büyüyen bir organdır. O yüzden tam dişsiz hastalar; dişsiz bir şekilde uzun süre kalınmışsa alışma süreci biraz daha uzamaktadır.

Tam protezler ve Hassas tutuculu protezlerde başlangıçta acıtan yerler olması normaldir ve kontrollerde bunlar alınır. Daha rahat kullanılır hale gelir.

Protezlerimin bakımını ve temizliğini nasıl yapmalıyım?


Fırçalama işleminde amaç sadece dişleri ve protezleri değil ağız dokularını da korumaktadır. Besin artıkları fırça yardımıyla uzaklaştırılır, çürük oluşumu engellenir. Protezler için de aynı durum söz konusudur.

Bakım konusunda hekiminizin önerilerini harfiyen yerine getirmeniz gerekir.


Sabit protezler normal fırçalama, diş ipi, ağız duşu ile temizlenebilir. Hangilerinin gerekli olduğu konusunda en iyi bilgiyi hekiminiz verecektir.

Hareketli ve yarı hareketli protezler ağızdan çıkarılarak fırçalama işlemi yapılmalıdır, hekiminizin yönlendirmesi doğrultusunda diş macunu yerine eczanelerde satılan özel temizleyiciler ve yumuşak bir diş fırçası kullanabilirsiniz. Kesinlikle aşındırıcılığı yüksek olan karbonat, çamaşır suyu gibi şeyler kullanılmamalıdır. Diş macunu kullanılması da önerilmez.

Sabit Diş Fiyatları, Protez Fiyatları Ne Kadar?


Tam dişsiz hastalarda; ağız yapısı, kemik kalınlığı, hastanın beklentisi hep beraber değerlendirilir ve yapılma imkanı olan seçenekler sunulur. İmplant içeren tedaviler diğer tedaviler göre biraz daha maliyetli olabilir ancak önemli olan doğru tedavinin uygulanmasıdır. Fiyatlar konusunda TDB 1.Bölge Ankara fiyat listesinden yol gösterici bilgiler edinebilirsiniz.

Ankara web tasarım bursa nilüfer diş polikliniği ankara kızılay dershane ankara ambar ankara protez saç gebze ambar batıkent diş kliniği maurers ankara oto döşeme
0312 284 0 555