Haftaiçi/Haftasonu 10:00 - 22:00

Zirkonyum Nedir?


Zirkonyum, atom numarası ve maddesel yapısına bakıldığında metal grubuna girer; fakat metal denildiğinde akla gelen rengin aksine beyaz renginde ve beyaz tonlarındadır. Bu yüzden dişe yakın rengi ve metalin sağlamlık özelliklerinin neredeyse birleşimi gibi düşünülebilir. Günümüz diş hekimliğinde restoratif materyal olarak en çok tercih edilen materyal arasındadır ve gelecekte de en çok tercih edilecek materyal olacak gibi durmaktadır.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?


Doğal görüntüsü, ışık geçirgenliğinin iyi olması ve renk seçenekleri ile ön plana çıkan Zirkonyum köprü ve kaplamalar gülüş tasarımı ve diş estetiğininin sağlanmasında sıklıkla kullanılır. Hastaya ait ölçüye göre üç boyutlu tarayıcı ile dijital bir ölçüye dönüştürülerek üretimi de sağlanır. İstenilen renk ve ışık geçirgenliğine sahip zirkonyum bloklar alınan ölçü sonrası dijital veriye göre işlenir ve özel fırınlarda işlem görür. Zirkonyum blokların çeşitleri, zirkonyum blokların kalitesi de aynı şekilde, alınacak sonuç için kıymetlidir. Bu sebeple de zirkonyum fiyatları değişkenlik göstermektedir.

Zirkonyum Avantajları Nelerdir?


  • En büyük avantajlarından biri ışık geçirgenliğidir.
  • Zirkonyum dişler estetiktir.
  • Kişinin isteği doğrultusunda ve imkanların sunduğu çerçevede istenilen renkte çalışabilir.
  • Aynı şekilde kişinin isteği doğrultusunda kaplanacak dişin rengi tamamen maskelenebilir.
  • Metal alerjisi olan kişilerde rahatlıkla uygulanabilir.
  • Biyouyumludur, yani zirkonyum dişlerin ağız içi dokuların sağlığına olumsuz etkisi yoktur.
  • Pürüzsüz ve parlak bir yüzeye sahiptir.
  • Metal destekli sistemlere göre daha ince çalışılabilir. Bu da yapılacak dişin inceltilme miktarının minimum olmasını sağlar.
  • Zirkonyum dişler ile ortodontik tedavinin uygulanamayacağı yahut uygulanmadığı durumlarda ayrık ve çarpık dişlere estetik görünüş kazandırılabilir.
  • Diş eksikliğinde uygulanan köprü restorasyonlarında metal destekli porselenlere göre en iyi alternatiftir.
  • Zirkonyum uygulama süresi arka bölge dişlerde bir veya iki seansta bitirilebilir. Ancak estetik tedavilerde bir iki seans daha fazla sürmektedir.

 

Zirkonyum dişler hangi durumlarda tercih edilir?


  • Eski kaplamaların değiştirileceği ve estetik bir sonuç hedeflenen durumlarda
  • Mine kaybı olan dişlerde
  • Kalıtsal diş renklenmelerinin , yapısal mine bozukluklarının olduğu durumlarda
  • Büyük, parçalı ve renklenmiş dolguları olan dişlerde
  • Ortodontik tedavi planlanamayan veya uygun olmayan diş çapraşıklıkları, diş ayrıklıklarında
  • Arka grup dişlerde köprü, kaplama olarak (Uzun dişsiz boşluklar hariç)
  • Aşırı madde kaybı, aşınma olan dişlerde
  • İmplant üstü protezlerde

Yukarıdaki sebeplerle zirkonyum kaplamalar tercih edilebilir. Fakat muayene olmadan, röntgen ile analiz yapılmadan internet üzerinden alınan bilgiler yanıltıcı olabilir. Zirkonyum kaplamalar gibi, Emax, Empress, Yaprak porselen, Bonding gibi birçok tedavi şekli vardır. Bu tedaviler ile ilgili hangisine uygun olduğunu konusunda en doğru bilgiyi hekiminiz verecektir.

Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır, Aşamaları Nelerdir ?


Öncelikli olarak diş eti sağlığı sağlanır, diş tedavileri yapılır. Sağlıksız dişler üzerine zirkonyum yapılamaz.

Estetik ve güzel dişler için ilk hedef hekim tarafından ideal bir model oluşturmaktır.

Anestezi etkisi altında zirkonyum uygulanacak dişlerden aşındırmalar yapılır ve ölçü alınır.

Aşındırılmış dişler için akrilik geçiciler yapılır, hassasiyet olmaması ve daimi için beklenecek sürede dişlerin yeterli fonksiyon görmesi için geçiciler önemlidir.

Prova seanslarında Gülüş Tasarımı Analizine göre hazırlanmış dişler ağızda görülür ve değerlendirilir. Dişlerde istenen değişiklikler yapılır.

Bitim seansında özel yapıştırıcılar kullanılarak restorasyonlar dişlere yapıştırılır.

Zirkonyum Kaplamada Ne Kadar Diş Kesilir?


Zirkonyum kaplamalarda dişlerden yapılacak aşındırma(kesim) miktarı dişten dişe değişkenlik gösterir. Aynı dişler üzerinden düşünürse Porselen lamina için yapılan aşındırma ile kıyasla daha fazladır. Metal destekli kaplamalara göre daha az kesim yeterli olmaktadır. İstenen sonuç ; tedavi planı ve kesim miktarını belirler.

Zirkonyum Koku, Ağızda Kötü Tat Yapar mı?


Dişlere uygun şekilde, hassas bir işçilikle yapılmış zirkonyumlar kaynaklı oluşması mümkün değildir. Tabi ki kişinin ağız bakımı, diş fırçalaması çok önemlidir. Ağız bakımı iyi ve diş etleri sağlıklı olan kişilerde ağız içi koku oluşumuna zirkonyumlar neden olmaz.

Zirkonyum Dişlerin Rengi Değişir mi?


Parlak, pürüzsüz, camsı yüzeyler olduğu için renklenme olmaz. Besinler üzerindeki yapışabilecek artıklar yüzeye tutunabilir fakat ilk fırçalamada oradan uzaklaşacaktır. Çay, kahve, sigara için de bu geçerlidir. Renklenmemesi bizim için diş fırçalamamızı ve ağız bakımını azaltmak için bir neden değil aksine daha iyi bakım için motivasyonumuzdur.

Zirkonyum Diş Fiyatları


Estetik kaplamaların fiyatları, metal destekli sistemlere göre daha pahalı , porselen lamina fiyatlarına göre uygundur. Çalışan hekim ve çalıştığı laboratuvara göre ciddi değişiklikler gösterir. Teknik bir bilgi olarak; kullanılan zirkonyum blokların kalitesine göre bile fiyat değişir. Özel bloklar hekime daha yüksek maliyet oluşturacaktır. Malzeme gideri de yüksek olan bu tedavide en doğru bilgiyi hekiminiz verecektir.

Zirkonyum Dişlerin Bakımı Nasıl Olmalı?


Seramik kaplamaların en güzel özelliklerinden iki tanesi renklenmemesi ve diş etine uyumlu olmasıdır. Bu avantajı uzun ömürlü hale getirmek içinse iyi bir ağız bakımı şarttır. Günde 2 kez diş fırçala ve diş ipi uygulaması, gerektiği durumlarda gargara ile desteklenmesi bu işin adeta sigortasıdır. Düzenli diş hekimi kontrolleri ile desteklenmesi sayesinde oluşabilecek sorunlar da önlenecektir.

Zirkonyum Kaplamaların Ömrü Ne Kadar?


Ağız içi restorasyonlar için net ömür şu kadar diye bilgi vermek çok mümkün değildir. Düzenli diş hekimi kontrolünde olan , diş bakımına özen gösteren kişiler çok uzun yıllar kullanmaktadır. Zirkonyum maddesel olarak dirençli ve dayanıklı bir malzemedir. Ağız bakımına hiç dikkat etmeyen bir kişide 1-2 yıl içerisinde gelecek diş eti çekilmesi veya diş eti problemleri ile estetik kayıp olacaktır. Aynı şekilde uzun yıllar bakım problemi olursa alttaki dayanak dişler de zarar görecektir.

İmplant üstüne zirkonyum yapılır mı?


Evet yapılır. Estetik bölgelerde özellikle tercih edilir. Kaplamalar, implantların abutment adını verdiğimiz parçasına yapıştırılır veya vidalanır. Diş eti çıkış profilinin oluşturulması, gri yansımaların olmaması için implantın abutment parçasına t-base olarak da bilinen çıkış profil yapısı tercih edilir. Zirkonyum implant çıkış profilleri ile estetik bölgelerde çok doğal sonuçlar alınablmektedir. Bu sayede estetik olarak yansıma ve uyumsuzluk göstermeyen, doğal dişlerden ayırt edilmesi zor zirkonyum dişler oluşturulur.

Estetik Zirkonyum Tedavisi Ne Kadar Sürer?


Diş ve diş eti sağlığı en yükseğe çıkarılır ve ölçü aşamasına hazırlandıktan sonra zirkonyum uygulaması başlar.

Ölçü alındıktan sonra yaklaşın 4-7 gün içerisinde gülüş estetiği tamamlanabilir. Bu süreç içinde estetik sorun ve hassasiyet olmaması için geçici dişler uygulanır.  Daimiler kadar estetik olmasa da geçici sürede diş hassasiyeti azaldığı ve hastayı diş eksikliği görüntüsünden kurtardığı için çok değerlidir.

Ankara web tasarım bursa nilüfer diş polikliniği ankara kızılay dershane ankara ambar ankara protez saç gebze ambar batıkent diş kliniği maurers ankara oto döşeme
0312 284 0 555